Descripció dels agents personals i de la tecnologia mediadora
Aprenents: 1 alumne de P5 d’educació infantil.
Mediadors: tutora de la USEE, educadora d’educació especial, vetllador.
Tecnologia: www.clic.xtec.net, gravar el so a través d’un micròfon i una targeta de so, plantilla word Dependrà de com vagi resolent les activitats s’aniran afegint un tipus de programa o un altre.
Descripció del problema de partença:
El problema d’aquest infant és la manca d’atenció davant de qualsevol activitat que se li presenta tant a nivell oral com en paper. És un infant amb problemes de comunicació, s’està iniciant al procés de comunicació verbal, i comença a poc a poc a socialitzar-se.
Com podem minvar el problema? A través de la tecnologia.
L’objectiu que plantejo és aconseguir mantenir l’atenció i concentració el temps suficient per fer una activitat. Sembla un objectiu simple, però puc assegurar que pel comportament de l’Adrià és bastant difícil, ja que la seva conducta és d’un noi bastant dispers. A més de treballar l’actitud i la sociabilització, treballaré amb diferents programes on posarem en pràctica activitats de llengua i matemàtiques. Utilitzaré jocs adaptats a la seva edat i un micròfon amb la finalitat que sentint la seva pròpia veu potser es motivi més per parlar.
Plantejament del problema:
Molt bé Adrià, després de treballar una estona en paper, què et sembla si juguem una mica amb l’ordinador.
A l’Adrià, li encanta els animals, i amb les coses animades es queda bocabadat, i li atreu molt el que li pot aportar les noves tecnologies, a partir d’aquest recurs, treballaré llenguatge i matemàtiques.
Context de l’activitat:
L’activitat es durà a terme en dos contextos: a l’aula de la USEE i a l’aula ordinària on disposem d’ordinadors.
Característiques cognitives, emocionals, actitudinals dels aprenents:
Aquest infant, que li direm Adrià, és un nen que va tenir una regressió comunicativa a causa de la situació familiar que va viure en el seu moment. Actualment és capaç d’escriure el nom, i coneix algunes vocals. És un nen amb dictamen i segueix un tractament a través de l’EIPI (Equip Interdisciplinari de la Petita Infància). A nivell personal i emocional, actualment està més tranquil, continua amb problemes d’atenció, concentració, i dificultats en les relacions socials. En relació al llenguatge era un nen que no es comunicava amb ningú de cap manera, des de fa un parell de mesos comença a tenir intenció comunicativa i ho fa a través del parla. Tenint en compte les dificultats que presenta, actualment es troba en un centre ordinari, i un dels recursos que té establert li ofereix la USEE, un recurs destinat a donar suport dins de l’escola ordinària a alumnes amb NEE que serien susceptibles de ser atesos per un centre d’educació especial.
Competència que ha d’assolir vers les noves tecnologies:
- Domini del ratolí
- Jocs educatius
- Parlar a través d’un micròfon
Continguts a treballar en les activitats
Conceptual:
Realització dels nombres fins al 3.
Figures geomètriques: quadrat, rodona, triangle.
Escriptura de vocals
Procedimental:
Nombres fins al 3.
Associar el so amb la seva grafia
Escriptura de vocals
Actitudinals:
Motivació per aprendre.
Manteniment en l’atenció i concentració el temps suficient.
Utilització dels recursos TIC
Seqüència d’activitats
Amb un programa del clic:
- Aprendre a llegir i a escriure
- Animalets petits del nostre entorn
- Els colors a educació infantil
- Activitats de numeració
- Contar
- Dictat de paraules
- Racó de pensar (trencaclosques, activitats de relacionar, sopes de lletres, activitats de lògica).
- Un, dos i cap
En paper:
- Dictat de vocals i números.
- Les parts del cos d’una girafa
- Seriacions amb un sol atribut, el color
En àudio:
- Fa una presentació
- Es registra quan pronuncia animals i el so de dos d’ells.
Fonamentació psicopedagògica del disseny
L’Adrià és un nen que té molts problemes de relació i comunicació. El fet d’utilitzar les noves tecnologies pot ajudar a captar la seva atenció facilitant el seu aprenentatge tant dels continguts matemàtics com de llengua, construint ell mateix l’aprenentatge. Penso que a través d’aquest recurs informàtic podem aconseguir molts objectius, entre ells estimular-lo per aprendre.
Procediment i criteris d’avaluació
L’avaluació que es farà en funció dels objectius que s’han treballat i s’han adaptat a les seves necessitats. Es valorarà les vocals, geometria, blocs lògics, escriptura de paraules i la part actitudinal. Durant tot el procés s’anirà avaluant la feina que vagi realitzant, tenint en compte les seves limitacions. De tot la fitxa presentada poden haver-hi modificacions ja que es tracta d’un alumne amb un greu retard evolutiu.