dimecres, 5 de novembre del 2008

Canvi conceptual 2.1

Fent una revisió al qüestionari que vaig contestar en relació a les diferents preguntes curtes de l’avaluació inicial, concretament de la qüestió 8, he pogut veure que ha hagut un canvi significatiu en relació algunes preguntes.

TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: 10 > 4
Considero que s’ha produït un canvi conceptual. Quan se’m va plantejar la pregunta pensava que l’objectiu fonamental de la tecnologia educativa consistia només en oferir un ventall de tècniques (aprendre a utilitzar escaner i inserir-lo en un document de word, instal·lar i utilitzar el cmap, etc.). Ara puc afirmar que estava equivocada, la tecnologia educativa és molt més que tot això, el seu camp d’aplicació i desenvolupament és el disseny, l’anàlisi, l’aplicació i l’avaluació de mitjans i de situacions d’aprenentatge. És a dir, estem parlant d’una metodologia (com utilitzar una sèrie de recursos) i sobretot d’un aprenentatge.

TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : 10 = 10
Continuo pensant que tots els professionals que es dediquen al món de l’educació han de ser competents en les tècniques per assegurar la correcta transmissió de coneixements. En aquesta pregunta no ha hagut cap canvi conceptual.

CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: 5 <9
Ha hagut un canvi conceptual. En el seu moment no era del tot conscient de la influència que hem podia proporcionar la relació amb els companys, els materials i el consultor. L’assignatura està provocant-me que tingui un aprenentatge constant: la quantitat de missatges que poden aparèixer en el fòrum, la interacció entre els companys, la intervenció del consultor. Tot això fa que vagi treballant les activitats fent un continu aprenentatge.
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: 10 > 4
En relació a aquesta pregunta ha hagut un canvi conceptual. En les noves tendències considera la ciència, tecnologia i societat àmbits temàtics relacionats entre sí. La relació amb tots aquests conceptes és força complexa i ens aporta cap a la tecnologia educativa que neix del context social.

CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: 10 = 10
No ha canviat la meva resposta. Continuo pensant que les aules són una comunitat d’aprenentatge, això no vol dir que siguin les úniques.

DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: 9 > 5
La tecnologia mai pot ser neutral, ja que forma part del context social, són les persones que apliquen i utilitzen les tecnologies i dels objectius que es persegueixen en la seva aplicació. És un dels mites més assumits en la nostra societat.

DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: 6> 2
Davant aquesta qüestió, la veritat és que s’ha produït en mi un canvi conceptual, ja que, a partir del debat proposat, a partir d’unes consignes (argumentar, fer premisses), ha suposat en mi fer una preparació que fins aleshores, no m’havia plantejat. Fins i tot, m’atreveixo a dir, que ha estat dels debats, on més orgullosa m’he sentit davant el meu plantejament.

TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: 9 > 5
En aquesta pregunta, també puc afirmar que s’ha produït un canvi conceptual ja que les TIC són instruments tecnològic que s’ha convertit en una eina bàsica de desenvolupament de la societat, però que no és l’únic aspecte que s’ha de dominar ja que ham de tenir en compte la metodologia a utilitzar.

DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: 5 <9
Sempre que hi hagi una bona organització, pautes i normes a seguir es pot millorar els debats a la UOC. Com ja he comentat anteriorment, ha estat un dels debats on més a gust m’he trobat, ja que havia de seguir unes consignes que m’han ajudat a organitzar-me en el moment de fer la meva aportació.
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: 3= 1
La meva resposta es reafirma més, continuo pensant que les TIC són uns recursos per l’ensenyament que poden ajudar als alumnes a construir els seus models, però no transmetre els continguts als alumnes.