Penso que la miniactivitat 2.1, ha estat una mica costosa per elaborar-la ja que es tractava de fer diferents tasques en un sol document:
Subratllar conceptes claus vinculats al canvi conceptual.
Revisar el qüestionari de l’avaluació inicial, com el seu mapa conceptual.
Comparar el primer mapa amb la miniactivitat 1.3. Fer una reflexió de les diferències que poden sorgir.
Reflexionar sobre les preguntes curtes de l’avaluació inicial i veure si hem canviat d’opinió.
Redactar un text argumentatiu sobre el canvi conceptual, utilitzant les premisses i tesi del dossier sobre argumentació.
A partir de la comparança feta amb el primer mapa conceptual presentat en l’avaluació inicial, amb el cmap elaborat en la miniactivitat 1.3, puc afirmar que s’ha produït en mi un canvi conceptual bastant important.
Aquesta transformació ha estat per una banda a nivell metodològic (utilització del cmap, aprendre a manejar l’escanner i inserir-lo en un document de word, instal·lar, etc.) com a nivell conceptual. Per aconseguir aquesta modificació en l’organització o estructura de la comprensió conceptual, ha hagut una revisió i una reorganització o reestructuració en les estructures de coneixement. Aquest canvi conceptual m’ha produït personalment un aprenentatge. Mitjançant l’experiència i la reflexió es va aprenent.
Un dels canvis conceptuals que es van produir en mi, que recordo en aquests moments, és quan vaig conèixer la webquest, un recurs que ajuda a desenvolupar estratègies de treball de col·laboració. És tracta d’una eina que pretén ser una estratègia efectiva en l’ús educatiu d’Internet que estimula la investigació, el pensament crític i alhora ajuda als mestres a produir materials pedagògics per compartí a la xarxa.
Analitzant els principis de l’aprenentatge significatiu que m’ha portat cap a aquest canvi conceptual puc dir que:
Penso que s’ha produït un aprenentatge ACTIU: ja que des de bon començament m’he compromès en el procés d’aprenentatge, llegint el missatges diàriament, les aportacions fetes pels companys/es i el consultor, la recerca d’altres fonts d’informació.
S’ha produït un aprenentatge CONSTRUCTIU: com he explicat anteriorment, a partir del coneixements previs he anat modificant els meus esquemes per acomodar les idees noves.
S’ha produït un aprenentatge COL·LABORATIU: he anat construint els meus coneixements a partir de les fonts que m’han facilitat els meus companys/es, les seves aportacions,... de la mateixa forma que he intentat aportar el meu gra d’arena. Un lloc on més he pogut observar aquest aprenentatge ha estat en el debat, on tothom ha tingut molt bona predisposició per donar la seva opinió i poder debatre aspectes força interessants.
S’ha produït un aprenentatge INTENCIONAL: perquè he tingut molt interès i he estat molt motivada en elaborar les diferents activitats, sobretot el cmap, que es tractava d’una eina que desconeixia i des de bon començament m’ha “provocat” que hem passes moltes hores per poder treballar i treure-hi profit.
S’ha produït un aprenentatge CONVERSACIONAL: m’ha permès construir els meus coneixements a partir de les interaccions amb els companys/es. En el debat ha estat un dels espais on ha hagut un nombre de participants bastant gran, he pogut gaudir de les seves aportacions per enriquir-me a nivell personal i professional.
S’ha produït un aprenentatge CONTEXTUALITZAT: qualsevol concepte s’ha d’emmarcar dins d’un context sinó se li treu significat. Les activitats han format part del context on ha tingut els meus aprenentatges, de la mateixa manera que les relacions tant amb els companys com el consultor.
S’ha produït un aprenentatge REFLEXIU, ja que m’ha fet pensar, tot allò que he après i m’ha fet reflexionar sobre els processos i decisions ha estat en les activitats que se’ns ha plantejat, en el debat, en el blog.
Com a conclusió afegir que l’aprenentatge que s’ha produït en mi, ha estat un procés constructiu intern, on s’han establert múltiples connexions i relacions entre els conceptes nous amb aquells coneixements previs que tenia al començament de l’assignatura.
Ha sigut curiós veure el canvi conceptual que he fet des de que vam començar a treballar l’assignatura. El canvi conceptual produït m’ha implicat un alt compromís cognitiu que fa que fomenti el meu aprenentatge significatiu.